Donaties Julie Hoofwijk

De Stichting SIDVO ontwikkelt en verspreid objectieve educatieprogramma’s
over orgaandonatie, registratie en transplantatie voor jongeren en andere
groepen.

Binnen dit kader geeft de Stichting ook graag de ruimte om uit het leven
gegrepen ervaringen te plaatsen. Bijgaand vindt u de ervaringen van de
familie Hoofwijk over een tragisch ongeval van hun dochter Julie.


In oktober 2013 in klas 5 van het Gymnasium op het Trevianum in Sittard, maakte Julie Hoofwijk voor het vak levensbeschouwing een werkstuk over orgaandonatie.

Ze beargumenteerde voor-s en tegens, onderzocht hoe diverse wereldgodsdiensten hier tegenover stonden. En ze hield een voordracht en discussieerde met haar klas. Daarna ging ze klasgenoten, maar toenemend anderen overhalen om ook donor te worden. Zelf werd ze op 1 juli 2014 geregistreerd als donor.

In september 2015 startte ze, pas 17 jaar, als student geneeskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Met heel hard werken, en ja behoorlijk wat herexamens, lukte het haar toch om nominaal, dus in 3 jaar, haar Bachelorexamen te behalen. Dat hoorde ze definitief op 6 augustus 2018. Het werd gevierd met haar ouders en oma in Rotterdam. De foto van een toen stralende Julie siert haar gedachtenisprentje…

Voor haar coschappen was er wachttijd, uiteindelijk zou ze 24 juni 2019 beginnen, maar de wachttijd werd opgevuld met haar grootste droom sinds veel jaren: skilerares worden, in Canada of Oostenrijk. Het zou Oostenrijk worden, vertrek daarheen was gepland op 6 november 2018.

Julie hield ongekend veel ballen in de lucht: hechte vriendengroepen in Sittard, zowel met de Bronies, als met vele anderen -die over Nederland en de wereld uitzwierven; hechte vrienden bij Geneeskunde Rotterdam, bij haar studenten(t)huis, bij haar zo geliefde Skadi: Eerstejaarscommissie, Booty, coach, Nieuwe Leden Commissie.

Op 8 september was ze thuis in Sittard, laatste hand aan het 21-boek voor het volgende Bronies 21 diner…  Ongeveer 10 voor 7 in de avond vertrok ze -te laat- naar dat feest, met de fiets van Morris “misschien gaan we nog de stad in”. Na een geweldig feest ging Julie even na 03:30 weg: ze zou ’s ochtends eerst met pa gaan wandelen, daarna met ma skikleren gaan kopen.

Een automobiliste reed dezelfde straat in -extreem veel te snel, onder invloed van alcohol en drugs. Julie kreeg geen enkele kans, werd gekatapulteerd. Overleed korte tijd later, rond 03:45….

Professionals dachten niet aan donatie; politie dacht aan een plaats delict; pas 3 of 4 uur later werd Julie opgehaald en naar een politie mortuarium vervoerd

“zo erg dat zelfs donor worden haar niet was gegund”.

Ter nagedachtenis aan en in de geest van Julie ondersteunen wij allen -met geld, met activiteiten- de stichting SIDVO *(www.sidvo.nl) met als doel onderwijs over orgaandonatie en wetenschappelijk onderzoek daarvan. Julie’s werkstuk is van vóór de nieuwe wetgeving, dat rondom die nieuwe wet meer mensen donorschap afwijzen, bewijst de noodzaak van communicatie. Waarbij ook wederkerigheid een rol mag spelen, door Julie verwoord in een “Loesje”-poster.

Dank voor ieders inzet en hulp!  Ton, Willyke, Julie*, Martijn en Ilja, Morris Hoofwijk

Bankrekeningnummer ING: NL41INGB0660886375
T.a.v. Sidvo